Heidehof in magazine Tuin en Landschap

Schoonheid, troost en verhalen

Het magazine Tuin en Landschap besteedde onlangs aandacht aan Landgoed Heidehof en Natuurbegraafplaats Hillig Meer. Anneke Nauta, een van de architecten van het landschap en Marc Hesp werkzaam bij Heidehof, werden geïnterviewd tijdens een wandeling door het natuurgebied.

In het ontwerp van Bleeker en Nauta Landschapsarchitecten voor landgoed Heidehof en natuurbegraafplaats Hillig Meer zijn twee uitgangspunten leidend: de verbinding met de geschiedenis en het ervaren van de natuur.

Natuurbegraafplaats Hillig Meer is een plek van schoonheid,  troost en verhalen. Heidehof werd in de twintiger jaren van de vorige  eeuw gesticht door industrieel J.M. Everts. Resten van de villa waarin hij woonde zijn zichtbaar onder het ontvangsthuis van Hillig Meer.

 

Je komt dichter bij de aarde en dieper bij jezelf. Zo hebben we het bedoeld”, vertelt Anneke Nauta terwijl ze het graspad van de spiraalkuil naar beneden loopt en de begroeiing om haar heen verandert van Drentse krent naar bloemrijke kruiden. Het spiralende pad geeft een gevoel van rust doordat je aan alle kanten omringd bent door groen, om te eindigen bij een grote kei in het centrum van de kuil. „Eigenlijk hoor je dit pad ook in stilte af te lopen.”
Die symboliek sluit helemaal aan bij de ideeën van Dolf van der Weij en Annetje Braat, de oprichters van Heidehof, het landgoed waar natuurbegraafplaats Hillig Meer deel van is. „De natuur is heel belangrijk in hun leven”, vertelt Marc Hesp van Heidehof. „Het is een plek van schoonheid en troost. Dat gevoel willen ze graag aan anderen overbrengen.”

Toen de oprichters in 1999 drie verschillende ontwerpbureaus benaderden voor de uitbreiding van hun landgoed, bleek het ontwerp van Ank Bleeker en Anneke Nauta het meest in de smaak te vallen. „We wilden iets maken dat echt bij hen past”, vertelt Anneke Nauta. „Landschapsarchitecten zoals wij neigen vaak naar recht en strak, maar de opdrachtgevers wilden wat anders. Wij integreerden gebogen lijnen in het strakke ontginningslandschap dat we aantroffen. En we maakten plekken waar je de natuur kunt ontdekken en beleven.”
De spiraalkuil is zo’n plek, maar ook de piramidevormige heuvel aan de rand van de begraafplaats. „Je klimt omhoog uit het bos, voelt
de lucht en ziet het weidse uitzicht. Het maakt de hevigheid van de natuur ervaarbaar.”

Lees de rest van het artikel in deze PDF

Geplaatst in Activiteiten, Natuur