Onderduikers in de natuur

Het onderduikersverblijf op Heidehof: de bewoners vertellen
Toen de Arbeitseinsatz niet meer te vermijden leek, besloten acht jonge mannen een onderduikersverblijf te bouwen in de bossen bij Eext. Bijna zestig jaar nadat vier van hen besloten hun verhaal op papier te zetten, zijn deze verhalen in 2005 verzameld in een boekje. Ieder verhaal is een beetje anders, omdat elk van de mannen zijn eigen beleving had.

Als opgejaagd wild
In 2005 is ook het onderduikersverblijf herbouwd; een slaapverblijf en een dagverblijf. Hoe de verveling toe kan slaan, kunnen we ons sinds de uitbraak van corona een beetje indenken. Wij leven dan nog in vrijheid; bij de acht mannen lag altijd het gevaar op de loer ontdekt of verraden te worden. Dat maakte dat ze zich voelden als ‘opgejaagd wild’. In Drenthe zijn meerdere onderduikersverblijven gebouwd. Veel daarvan zijn tijdens de oorlog ontdekt of verraden. Alle bewoners van het onderduikersverblijf op Heidehof hebben de oorlog overleefd. Het is boeiend om te lezen hoe ze dit voor elkaar kregen en hoe ze het hebben beleefd.

Boekje ‘Onderduikers in de natuur’
Ter ere van 75 jaar bevrijding is het boekje ‘Onderduikers in de natuur. Herinneringen aan het verblijf van een groep onderduikers in een ondergronds hol op Landgoed Heidehof in de periode 1943-1945’ opnieuw uitgegeven, mede dankzij een subsidie van de gemeente Aa en Hunze.

Bestellen

Het boekje kost € 8,50.

Heeft u belangstelling, neem dan contact op via  info@heidehof.org onder vermelding van “onderduikers in de natuur”.